Benedek20 tehetségpont

A Benedek20 tehetségpont alapfeladata a speciális nevelési igényű fiatalok vagy akár a fogyatékkal élő idősebb korosztály integrált sportolási lehetőségének biztosítása a karate sportágában. Az edzés minden fogyatékkal élő csoport számára adaptált, biztosítva számukra a megfelelő testmozgást, az egészségesebb életvitelt  és a jobb közérzetet. Az inkluzív edzések mellett célunk hazai integrált, illetve para-karate versenyek szervezése, külföldi versenyeken való részvétel valamint szakmai képzések küzdősportokkal foglalkozó edzők számára. Fő célunk a tehetségek felfedezése, azonosítása, a tanácsadás, a lehetőségek,az információk személyre szabott megmutatása. Továbbá, hogy hatékony segítséget adjunk az érdeklődőknek tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához. Figyelemmel kísérjük az intézményi, helyi, térségi és regionális tehetséggondozó kezdeményezéseket, hogy minél intenzívebb kapcsolatrendszert tudjunk kiépíteni egymással, a tehetséges fiatalokkal, a tehetséges fiatalok környezetével, a tehetséggondozásban jártas szakemberekkel és a tehetséggondozást segítő önkormányzati, egyházi, civil szervezetekkel, vállalkozásokkal és magánszemélyekkel.

A Benedek20 Tehetségpont a 2. I-Karate Global Európa Kupán

Strasbourgban 2017.04.29-én rendezték meg az idei év legnagyobb I-Karate versenyét, melyre 10 ország 170 versenyzője nevezett.  Hazánkat 29 fogyatékkal élő versenyzővel képviselte a Pesterzsébeti Benedek Elek EGYMI – Benedek20 Tehetségpont keretén belül működő Barátságos Dojo Karate Kör, ezzel a harmadik legnagyobb létszámú csapat voltunk a szervező franciák és a belga csapat után.
A hagyományos kata, valamint ippon kumite és az önvédelmi versenyszámok mellett voltak látványos páros formagyakorlatok, csapat katák és fegyveres formagyakorlatok.
Az éremtáblázaton a 10 résztvevő ország közül 6 arany, 12 ezüst és 6 bronzéremmel a 3. helyen végeztünk.
A versenyzés után lehetőségünk volt a következő nap bejárni Strasbourg történelmi városközpontját, sőt néhányan kerekesszékesek közül még egy közeli városkát is meglátogattak.
A kiutazásunk nem jöhetett volna létre a Sportállamtitkárság támogatása nélkül, így ezúton is szeretnénk megköszönni a belénk fektetett bizalmat, valamint mindenkinek aki közbenjárt azért, hogy ez megvalósuljon. A versenyzők és a kísérőik közt több olyan is volt (pl. gyermekotthonban élők), akiknek ez volt az első külföldi útja, melynek során életre szóló élményekkel gazdagabban térhettek haza.

I-karate Global edzői és bírói szeminárium

Február 4-én szerveztük meg 2. alakommal, azt a szemináriumot, amely a karate edzők, valamint karate bírók számára adott lehetőséget megismerkedni az I-Karate Global edzés és versenyrendszerével. Az I-karate kifejezetten a fogyatékkal élők számára lett kidolgozva, felhasználva a karate küzdősport hagyományos elemeit, azonban adaptálva azt az egyéni adottságokhoz, képességekhez. A teltházas rendezvény egy elméleti előadással kezdődött, amit egy gyakorlati rész követett bemutató versennyel, és egy rövid közös edzéssel. Az eseményt egy kerekesszékes karate övvizsgával zártuk. Örömmel állapíthattuk meg, hogy az előző alakalomhoz képest megduplázódott az érdeklődők száma, ami azt is jelzi, hogy egyre többen szeretnének lehetőséget biztosítani a fogyatékkal élők sportolásának.